Kesätoimittaja tutkimusmatkalla: Puijonlaakso

Toinen tutkimusmatkamme alkaa bussista, linjalta numero 6. Istumme tyytyväisinä kyydissä, eikä aikaakaan, kun pysäkkimme näkyy jo. Huikkaamme kuskille kiitokset ja astumme ulos.

Pienessä kyltissä pysäkillä lukee sijaintimme: Puijonlaakso.

Puijonlaakso sijaitsee parin kilometrin päässä kauppatorilta. Moottoritieltä katsottuna olen nähnyt vain rinteessä nousevan sairaalan ja takana mäellä komeilevan Puijon tornin. Niiden väliin mahtuu kuitenkin kokonainen laakso.

Puijonlaakson alueen kerrotaan olevan rakennettu pääosin vuosien 1965-1975 välillä. Tällä hetkellä alueella on asukkaita yli 6000. Suuri osa asukkaista koostuu opiskelijoista, sillä esimerkiksi yliopisto sijaitsee aivan nurkan takana. Opiskelijoiden lisäksi Puijonlaaksossa asuu keskimääräistä vanhempaa väkeä. Alueella asuu myös lapsiperheitä, mutta keskimääräistä vähemmän.

”En ollut aikaisemmin noteerannut Puijonlaaksoa ja sitten sattumalta vuonna 1985 tulin työhaastatteluun ja aloitin seuraavana päivänä työt. Rakastuin Puijonlaaksoon. Elämä kuljetteli minua toisaalle, mutta noin vuosi sitten minusta tuli pysyvä puijonlaaksolainen ja olen tyytyväinen.”

Jäämme pois bussista Puijonlaakson ostoskeskuksen, Puijontorin, vieressä. On tiistainen aamupäivä, emmekä ole ainoita liikkeellä. Puijontorin ympäristössä on useita liiketiloja, joista osa on tyhjillään. Ostoskeskuksesta sen sijaan löytyy niin kauppoja, ravintola, apteekki kuin kirjastokin. Ostoskeskus on arkkitehtuuriltaan kuin pieni matka menneisyyteen, mutta tämän katon alla on lähes kaikki mitä ihminen tarvitsee.

Puijonlaakso saakin asukkailtaan pisteitä siitä, että alueella on hyvät palvelut, sillä kaikki tarvittava löytyy. Mutta keskustakaan ei ole kaukana, jos jotain jää kaipaamaan.

”Muutin pois toiseen kaupunkiin 20 vuotta sitten asuttuani Puijonlaaksossa lähes 20 vuotta. Kun uudessa kotikaupungissa etsin uutta kotia, huomasin, kuinka vertasin ikkunasta näkyvää luontoa ja maisemaa aina siihen mitä Puijonlaakso tarjosi. Sitä oli vaikea voittaa, melkein yhtä hyvän kuitenkin lopulta löysin.”

Ensimmäinen asia, jonka Puijonlaaksoon saavuttuamme huomasin, oli ympäröivä luonto ja vihreys. Vaikka emme ole kaukana kaupunkimaisemasta, oloni on heti kotoisa metsien ympäröidessä meitä. Puijon metsissä onkin asukkaiden mukaan hyvät mahdollisuudet esimerkiksi liikunnan harrastamiselle, ympäri vuoden. Puijon mäkiäkin on kuulemma laskettu ja hiihdetty lapsesta asti.

Luonnon äärelle ei todellakaan tarvitse matkata kauan, sillä saavumme ostoskeskuksen jälkeen lammen rantaan. Lampi osoittautuu nimeltään Sammakkolammeksi. Lampi ja sen ympäristö ovat monelle alueen asukkaalle Puijonlaakson kohokohta, enkä ihmettele.

Sammakkolammen alue vilisee elämää. Vastaamme kävelee niin koiranulkoiluttajia, uimareita kuin lenkkeilijöitäkin. Lammen ympäri kiertää kävelytie ja sen varrella on paljon nähtävää ja tehtävää. Lammen läheisyydestä löytyy niin kuntoilulaitteita, istuskelupaikkoja, uimaranta kuin leikkipuistokin.

Uimarannalle on saapunut muutama ihminen nauttimaan aurinkoisesta päivästä. Pyyhkeitä on levitetty nurmelle ja joku on juuri vedessä vilvoittelemassa. Uimarit eivät ole ainoita lammen vakiokäyttäjiä. Näemme myös uiskentelevia sorsia ja muutamia kalojakin. Tänään leikkipuistossakin on paljon leikkijöitä. Riemun äänet kantautuvat jo kauas.

Se on varmaa, että tämän lammen rannalla voisi viettää ihanan kesäpäivän.

”Sammakkolammen alue on upea keidas.”

Kiinnitän huomiota useisiin korkeisiin kerrostaloihin, jotka komeilivat ympärillämme. Puijonlaakson asuntokanta koostuukin pääasiassa kerrostaloista. Toisten talojen ikkunoista avautui näkymät kauemmaskin, osa taloista oli puiden suojaamia. Maisemia riittää jokaiseen makuun.

”Kun ensi kerran muutin Puijonlaaksoon vuonna 1966, oli lammen ympärys niittyä ja luonnontilassa. Luistelijantielle muutin lokakuussa 2013 ja syksyisenä pimeänä iltana Puijon torni loisti kaikessa kirkkaudessaan täysin valaistuna. Sitä sitten ihmettelin keittiön pöydän ääressä istuessa ja tiesin tulleeni takaisin kotikaupunkiin”

Nyt laskeudumme sairaalan viereistä rinnettä alas ja sanomme näkemiin Puijonlaaksolle. Seuraava bussimme tuleekin jo. Hyppäämme kyytiin. Mihinköhän kaikkialle tällä pääsisi?

Teksti: Nelli Valjakka
Kuvat: Tiina Kilvensalmi

Tässä juttusarjassa kesätoimittaja tutustuu viiteen Kuopion kaupunginosaan kesän aikana. Juttusarjaa varten kerätään tarinoita ja ajatuksia heiltä, joita kaupunginosat koskettavat.

Millainen on sinun Puijonlaaksosi?

Jaa tarinasi Puijonlaaksosta (Surveypal)

Jaa kuvasi Puijonlaaksosta omalla Instagram-kanavallasi, käytä hashtagia #ILovePuijonlaakso ja tägää siihen @kuopionkaupunki!