Kuopion kaupunki mukana Pride-tapahtumassa

Kuopion Pride-kulkue keskustassa, koira pride-lipun kanssa

Pohjois-Savon Seta ja yhteistyökumppanit järjestävät Kuopio Pride -tapahtuman tällä viikolla. Kuopion kaupunki on ollut tukemassa tapahtumaa jo sen ensimmäisestä vuodesta 2020 lähtien ja osallistuu tänä vuonna ensimmäistä kertaa myös liputuksella. Tapahtuman kohokohta tulee olemaan Pride kulkue 30.6.2023.  Sateenkaariliput liehuvatkin Kaupungintalolla ja Valtuustotalolla perjantaina sekä kymmenessä eri kaupungin toimipisteessä keskustassa.

Kuopion kaupunginhallitus on viime vuonna päivittänyt kaupungin palvelujen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman vuoteen 2025. Suunnitelma esittelee lain edellyttämät tavoitteet ja toimenpiteet tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi kaupungin palvelujen osalta. Kuopio mielletään valtakunnallisesti aktiivisena yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoasioiden kehittäjäkaupunkina, jossa myös kiinnitetään huomiota suvaitsevaisuusasioihin.

Kuopion kaupunki liputtaa progressiivisella Pride-lipulla Pohjois-Savon Setan toiveesta. Liputuksella kaupunki osoittaa tukensa tapahtumalle ja yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon puolesta. Kuopion kaupungin liputus rakentuukin hyvin pitkälti Pride-kulkueen polulle Sotkulta Snellmaninpuistoon. Pride-teemaista ohjelmaa on myös esimerkiksi Kuopion museolla ja taidemuseolla. Kuopion kaupunki jakaa tapahtumaviikolla 1000 kpl I Love Kuopio Pride -rintamerkkejä. Hae omasi Mualiman Napa shopista torilta, jossa sijaitsee myös Kuopion kaupungin matkailuneuvonta.

Lisätietoja tapahtumasta Pohjois-Savon Setan verkkosivuilta: pohjoissavonsetary.fi/kuopio-pride

Kuopion museoiden Pride-viikolla glitteriä, sateenkaarivärejä, treffejä ja luonnon monimuotoista seksuaalisuutta

Kesäkuun viimeisellä viikolla Kuopion taidemuseon ja Kuopion museon tapahtumat liittyvät myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia, osallisuutta ja hyvinvointia esille tuovaan Pride-viikkoon. Tapahtumiin osallistumalla voi myös osoittaa tukea vähemmistöjen ihmisoikeuksien ja tasavertaisuuden puolesta.

Kuopion taidemuseon Pride-viikko aloitetaan tiistaina klo 13 sateenkaarilipputyöpajalla. Siinä tutustutaan sateenkaarilippujen historiaan ja värien merkityksiin. Työpajassa pohditaan omia arvoja, käydään läpi sateenkaarisanastoa sekä luodaan oma lippu. Lipputehtävä on osa taidemuseon lainattavan sateenkaarisalkun kokonaisuutta. Työpajassa on tarjolla Setan materiaaleja sekä tietoa jäseneksi liittymisestä.

Keskiviikkona klo 17 alkaa taidemuseon Kannun henki -näyttelyn on poikkeuksellisen kimaltava opastus. Drag-hahmo Anita Bang on maailmannainen ja monen alan asiantuntija. Tällä kertaa hän tarjoaa tietämystään taidemaailmasta terävällä sanailulla, räävittömyydellä ja glitterillä ryyditettynä.

Perjantai-illan taidemuseolla valloittaa tanssi. DJ A. Lahti soittaa funkkia, soulia ja block party -klassikoita. Kuopion taidemuseo on poikkeuksellisesti auki kello 19 asti. Taidemuseon Pride-viikonlopun kruunaa lauantain rennot sateenkaaritreffit klo 15.30 alkaen. Treffit painotetaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille, mutta mukaan ovat tervetulleita kaikki ystäviä, uusia tuttavuuksia ja juttukaveria kaipaavat. Treffeillä on luvassa ohjattua ohjelmaa sekä vapaata seurustelua ja tutustumista sekä jatkot myöhemmin ilmoitetussa paikassa.

Kuopion museon Puuhapajassa kesäkuun viimeisenä tiistaina tehdään Pride-teemaisia pinssejä. Vapaa pääsy, pieni työpajamaksu.

Torstain ja lauantain Qummallinen luonto -opastuksilla perehdytään luontokappaleiden seksuaalisuuteen. Lontoon Natural History Museumin Wildlife Photographer of the Year -näyttelyn upeiden luontovalokuvien keskellä on oivallista sukeltaa syvemmälle monimuotoisen luonnon yksityiskohtiin. Millaisia sukupuolen ja seksuaalisen käyttäytymisen lukuisia ilmenemismuotoja luonnossa oikein onkaan?

Kuopion taidemuseon ja Kuopion museon Pride-viikon tapahtumiin voi osallistua pääsymaksulla. Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi ja museokortti käy maksuvälineeksi. Kaikissa tapahtumissa noudatamme turvallisen tilan ohjeita. Kuopion kaupungin museokohteet ovat mukana myös Pride-liputuskampanjassa.

Lisätietoja museoiden tapahtumista: kuopionmuseot.fi/tapahtumat