Sarastuskaaren pysäköintilaitoksen taideteos on valmistunut

Antti Immosen suunnittelema teos Aamunkoi värittää Sarastuskaaren pysäköintitalon julkisivua.

Kuopiolaisen kuvanveistäjä Antti Immosen suunnittelema taideteos Aamunkoi (Ascent at Dawn) on valmistunut Savilahdessa sijaitsevan Sarastuskaaren pysäköintilaitoksen julkisivuun. Upea moniosainen teos saa alkusyksystä tunnelmallisen perhosia korostavan kohdevalaistuksen. Teoksen visuaalisina lähtökohtina ovat toimineet auton valojen luomat valokeilat ja Valon kaavan Vanhan Varikon alueen teema ´havainto´. Taideteos on osa Savilahden valaistus-, kulttuuri-, muotoilu- ja taideohjelma Valon kaavaa.

– Suunnittelin Aamunkoin vuoropuheluun sekä Sarastuskaaren pysäköintilaitoksen että sen lähiympäristön kanssa. Teosta lähestyttäessä eri suunnista, heräävät sen perhoset eloon vaihtelevissa väreissä – toiselta suunnalta katsottuna ne hehkuvat oranssin punaisina, toiselta puolelta vaalean sinertävinä. Ne heijastavat aamunkoiton hetken sävyjä, kun luonto herää uuteen päivään. Teokseni värit ja muodot ovat luonnon ja tekniikan symbioosi. Niissä yhdistyvät auton valojen valokeilat ja luonnon pehmeät, orgaaniset muodot. Tämän vuoropuhelun avulla haluan rohkaista ihmisiä tarkastelemaan ympäristöään uusin silmin. Toivon, että Aamunkoi toimii alueen maamerkkinä sekä tuo iloa ja inspiraatiota niille, jotka liikkuvat tai pysäköivät Varikon alueella, toteaa Antti Immonen juuri valmistuneesta teoksestaan.

– Kuopion Pysäköinti Oy on erittäin tyytyväinen, että prosenttitaide kohdistui nimenomaan P-Sarastuskaaren pysäköintilaitoksen julkisivuun. Antti Immosen perhosaiheinen teos on näyttävä, iloa, eloa ja väriä tuova teos, joka sopii erittäin hyvin julkisen pysäköintilaitoksen julkisivuun, kertoo Kuopion Pysäköinti Oy toimitusjohtaja Vesa Saramäki.

Taideteoksen perhoset saavat kohdevalaistuksen.

Syksyllä valmistuvan kohdevalaistuksen on suunnitellut Ari Tiilikainen siilinjärveläisestä L I T E-designs -yrityksestä, joka on erikoistunut valaistussuunnitteluun ja esitysteknisiin palveluihin.

P-Sarastuskaari (Sarastuskaari 7) avattiin Kuopion Savilahden kampusalueelle 3.1.2023. Pysäköintilaitoksen on rakennuttanut Kuopion Pysäköinti Oy. Taideteoksen on tilannut Kuopion kaupunki.

Antti Immonen tunnetaan suurikokoisista veistoksistaan kuten Mökit ja mäet – Kuopion rakentajain muistomerkki Valkeisenlammella ja Hallittuja silmukoita Kuopion lentoaseman kiertoliittymässä. Immonen käyttää teoksissaan monia materiaaleja – pääasiassa ruostumatonta terästä, muovia ja alumiinia. Orgaanisten muotojen avulla Immonen pyrkii sisällyttämään teoksiinsa näkemyksen luonnosta muutostilana ja sen kyvystä tuottaa jatkuvasti uusia ilmiöitä.