Vietä kesän paras päivä Kuopion museoissa

Kuopion kaupungin museoiden kesäohjelmasta löytyy varmasti kiintoisaa ja monipuolista sisältöä lomailijalle ja matkailijalle.  Museokohteiden perus- ja vaihtuvien näyttelyiden lisäksi on tapahtumakalenterissa runsaasti vaihtuvateemaisia opastuksia, työpajoja sekä tapahtumasisältöjä graffitityöpajoista ja miekkailunäytöksistä aina geologia-aiheisiin kävelykierroksiin.

Kuopion museon näyttelytiloissa vaikututaan Wildlife Photographer of the Year -kilpailun luontovalokuvista. Lontoon Natural History Museumin järjestämän valokuvakilpailun parhaimmisto kootaan vuosittain kansainväliseksi kiertonäyttelyksi, jossa on lähes sata poikkeuksellisen hienoa luontokuvaa. Museovartti-opastuksilla syvennytään yhteen kuvaan ja sen teemaan.  

Kuopion museon uusiutuneen perusnäyttelyn ohessa museossa on lasten oma leikkitila, joten vierailulla on paljon ihmeteltävää myös perheen pienimmille. Keskiviikkoiset ja lauantaiset opastukset, vaihtuvateemaiset tiistaiset työpajat sekä omatoimiseen tutustumiseen soveltuvat materiaalit kannattaa hyödyntää osana museopäivää. Käytettävissä olevia mobiilipelejä löytyy joka lähtöön! 

Kuopion museolta lähtevät kävelykierrokset keskittyvät Valkeisenlammen sekä Väinölänniemen ympäristöihin geologian näkökulmasta. Väinölänniemen kävelykierroksen sisällöissä on huomioitu myös perheet lapsille soveltuvien tehtävien muodossa. Maksuttomilla luontoretkillä muun muassa ihaillaan Puijonsarven rantametsän lajikirjoa ja puuhastellaan Nurmisaaren niittytalkoissa.  

Kuva: Dmitry Kokh / Wildlife Photographer of the Year

Korttelimuseon pihapiiri on kesäkaupunkimiljöö idyllisimmillään. Juhannuksen tienoilla on konservaattorin työnäytöksiä ryijyn konservoinnista sekä koko perheen juhannuksen viettoa puuhastelun, opastusten ja tietoiskujen muodossa. Vuoden käsityötekniikaksi valittua kehruuta pääsee seuraamaan työnäytöksissä. Miekkailuun voi tutustua Savon Miekan näytösten ja avoimien harjoitusten muodossa. Elokuun alussa oleva kansallispukujen tuuletuspäivä näkyy Korttelimuseon pihassa kansantanssiesityksinä ja kansallispukuesittelyinä. Korttelimuseon pihapiirin museokotien lisäksi voi tutustua Jalkapalloa ja kunnian kenttiä -näyttelyyn, joka avaa maakunnan jalkapallohistoriaan mielenkiintoisimpien pelikenttien, legendaaristen pelaajien ja ansiokkaan kasvattajaseuratyön kautta. Yleisöopastuksia on läpi kesän eri teemoista. 

Kuopion taidemuseon Kannun henki on ennennäkemätön kaupunkitaiteen moninaisuutta käsittelevä näyttely. Esillä on laaja kirjo teoksia taidemuseon seiniin maalatuista tekstipohjaisista graffiteista suuriin katutaideteoksiin ja veistoksiin, sekä Urbaanin tallentamaa, kuopiolaista graffitiskeneä avaavaa dokumentaarista aineistoa. Kannun henki on Kuopion taidemuseon ja Katutaideyhdistys Urbaani ry:n yhteistyönäyttely. 

Kuopion taidemuseolla pääsee tutustumaan näyttävään graffititaiteeseen. Kuva: Vicente Serra / Kuopion kaupunki

Kannun henki -näyttelyssä on skeittialue, jossa saa skeitata ja skuutata koko kesän ajan. Näyttelytilassa on myös tägiseinä, johon saa jättää jälkensä. Graffiti- ja katutaide ovat keskiössä myös taidemuseon kesän erilaisissa työpajoissa ja taideleirillä. Kesän aikana taidemuseolla saa tanssia, sillä Kannun henki -näyttelyssä kuullaan myös dj-musiikkia. 

Avoimia opastuksia näyttelyyn järjestetään sunnuntaisin. Näyttelyteeman mukaisesti taidemuseon kävelykierroksilla pääsee tänä kesänä tutustumaan graffitiin ja katutaiteeseen Haapaniemellä sekä keskustassa.  

Lisätietoja tapahtumista: kuopionmuseot.fi/tapahtumat 

Lisätietoja verkkosisällöistä ja mobiilipeleistä: kuopionmuseot.fi/verkkosisaltoja 

Lisätietoja näyttelyistä kunkin museokohteen sivuilta: 

www.kuopionmuseo.fi 

www.kuopiontaidemuseo.fi 

www.kuopionkorttelimuseo.fi