Kuopion kaupungin arviointikertomus 2022 on julkaistu

Sinivuokkoja keväisessä auringonpaisteessa.

Tarkastuslautakunnan tehtävänä on arvioida kaupunginvaltuuston hyväksymien strategisten ja sitovien tavoitteiden toteutumista sekä hallinnon ja taloudenhoidon palvelutoiminnan tuloksellisuutta ja tarkoituksenmukaisuutta. Havainnot esitetään vuosittain kaupunginvaltuustolle annettavassa arviointikertomuksessa.

Tarkastuslautakunnan laskelman mukaan sitovia tavoitteita on yhteensä 34, joista toteutuneita on 19. Tavoitteista 10 on jäänyt toteutumatta ja viisi tavoitetta on edennyt osittain. Valtuuston asettamista 27:stä mittaritavoitteesta toteutui tai voidaan katsoa toteutuneen 12 ja 15 jäi toteutumatta.

Tilikauden tulos muodostui 4,3 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Vuoden 2022 talousarvio laadittiin 15,6 miljoonaan euroa alijäämäiseksi, joten tulos on huomattavasti ennakoitua parempi.

Tarkastuslautakunta arvioi henkilöstölle asetettuja tavoitteita henkilöstökertomuksesta saatujen tietojen pohjalta. Henkilöstön sairauspoissaolot kasvoivat 2,9 pv/htv, ollen kertomusvuonna 21,0 pv/htv. Sairauspoissaolojen kasvu johtuu muun muassa koronapoissaoloista. Muut merkittävimmät syyt olivat tuki‐ ja liikuntaelinsairaudet sekä mielenterveyden ongelmiin liittyvät sairauspoissaolot.

Tarkastuslautakunta nostaa arviointikertomuksessaan lisäksi esille muun muassa seuraavat kehittämiskohdat:

Ehkäisevän päihdetyön henkilöstöresurssointi on Kuopion kokoisessa kaupungissa liian pieni. Kysyntää palveluille on enemmän kuin mitä nykyresursseilla voidaan järjestää. Samoin oppivelvollisuuden laajentuminen tulisi huomioida mm. oppimisen tuen resurssoinnissa.

Tarkastuslautakunta kannustaa päihdetyössä tehtävään tiiviimpään yhteistyöhön ehkäisevän päihdetyön kanssa ja kannattaa ehkäisevän päihdetyön resurssien lisäämistä.

Työttömyys on laskenut, mutta pitkäaikaistyöttömyyden kanssa on edelleen haasteita. Työnmarkkinan kohtaanto-ongelman kehitystä on vaikea hallita ja koronan jälkiä hoidetaan työllisyyden hoidon osalta vielä
pitkään.

Tarkastuslautakunta pitää tärkeänä, että omistussuhteiden ja konsernirakenteen muuttuessa omistajapolitiikka ja strategialinjaukset päivitetään.

Arviointikertomus on julkaistu tarkastuslautakunnan verkkosivuilla: Tarkastuslautakunta – Kuopio

Arviointikertomus on kaupunginvaltuustossa 15.5.2023.

Lisätietoja antaa tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Olli-Pekka Ryynänen, puh. 040 514 1741